Sernik kajmakowy

SKŁADNIKI:

Spód z ciasta kruchego: 0,1kg cukru, 0,2kg margaryny, 0,4kg mąki, 2 żółtka, aromat waniliowy, można dodać ok. 50g kostki z orzechów arachidowych

Masa serowa: 1,2kg sera mielonego, 0,4kg kajmaku tradycyjnego, 0,2kg cukru, 0,1kg masła, 6 jajek, 30g cukru waniliowego, 25g mąki pszennej, do dekoracji: kajmak tradycyjny, płatki migdałowe

WYKONANIE:

Z przygotowanych składników zagnieść ciasto kruche. Cukier połączyć z margaryną, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie całość połączyć przesianą mąką. Gotowe ciasto rozwałkować do grubości ok. 0,5cm, wyłożyć na blachę i delikatnie zapiec w temp 2000C przez ok. 10-15 minut.

Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać kajmak i utrzeć na gładką masę, następnie dodać ser, dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa i stopniowo dodawać jajka. Na koniec wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 1800C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się zrumienił, przykryć wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po ostudzeniu ciasta oblać je podgrzanym kajmakiem i posypać płatkami migdałowymi.

Copyright Polder 2011
Made by 3xw