Sernik z kajmakiem tradycyjnym

SKŁADNIKI:

Masa serowa: 0,03 kg masła, 0,02kg margaryny, 0,02kg cukru kryształ, 0,35kg twarogu, 0,05kg żółtek, 0,05kg białek, 0,06kg cukru do białek, 0,01kg mączki ziemniaczanej, 0,01kg mąki przennej

Polewa z bakaliami: 0,02kg migdałów, 0,02kg połówek orzechów włoskich, 0,01kg pistacji, 0,1kg kajmaku tradycyjnego, 0,025kg śmietanki 33%, 1,5g żelatyny

WYKONANIE:

Składniki na masę serową: masło, margarynę, cukier kryształ, esencję waniliową ubić na puszystą masę, dodać mielony twaróg, masę ubijać ok. 20 minut dolewając stopniowo żółtka. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, doprowadzić do jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej masy dodać ubite na puszystą pianę białka jaj z cukrem kryształem, delikatnie połączyć w jednolitą masę i wylać na rant o średnicy 18cm uprzednio wyłożony wypieczonym spodem z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego o smaku karmelowym. Piec w temp. 1850C ok. 65 minut. Po około 10 min. od wyjęcia z pieca sernik obkroić wokół rantu i polać gorącą polewą.

W celu przygotowania polewy zagotować śmietankę, dodać suchą żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać kajmak, dokładnie połączyć, zagotować, dodać bakalie.

Copyright Polder 2011
Made by 3xw